Vastu

Ljudje naravno težimo k temu, da se uravnovešamo. Na vseh področjih. Ko smo v ravnovesju občutimo spokojnost, mir. Stvari naravno tečejo, lažje z distance gledamo na izzive sodobnega, hitrega življenja. Prostor v katerem se največ zadržujemo zelo vpliva na nas. Pomembno torej je, da je naš dom v ravnovesju.

 

Kaj je Vastu?

Vastu je arhitektura po smernicah narave.  Starodavna znanost, zapisana v Vedah, govori o tem kako urediti svoj dom, da se doseže harmonija med človekom, prostorom in naravo. V takšnem stanju ljudje delujemo najbolje.

V večini primerov naši bivalni prostori niso harmonizirani, kar je posledica našega notranjega neravnotežja. Po Vastuju namreč mi s svojo notranjo strukturo izbiramo svoj življenjski prostor, nanj vplivamo in prostor vpliva na nas. Komunikacija med človekom in prostorom je dvosmerna.

Z ureditvijo bivanjskega prostora torej spreminjamo svojo notranjo strukturo.

 

Za vzpostavitev pravega ravnovesja Vastu upošteva:

1.     5 naravnih elementov: zrak, ogenj, voda, zemlja, prostor, ki so prisotni v naravi in v nas samih. Vsak od teh elementov je v prostoru povezan s posamezno smerjo neba.

2.     9 smeri neba (4 glavne, 4 stranske in središčni del). Vsaka izmed njih ima svoje zakonitosti in značilnosti.

3.     Pravilno orientacijo in vpliv zemeljskega magnetnega polja s severa, ki na ravneh, ki jih ljudje ne zaznavamo, vpliva na procese v telesu.

        Poravnani z magnetno osjo Zemlje razmišljamo in delujemo lažje.

4.     Gibanje sonca in njegov vpliv (svetloba, toplota).

5.    Druge naravne ritme, ki jih s svojimi čutili ne zaznavamo, a so prisotni tako v naravi kot tudi v ljudeh. V skladu z doktrino Djotiša (Vedska astrologija), se naravni ritmi, prisotni v                 trenutku rojstva, preslikajo v človeka in ga na ta način naredijo edinstvenega, unikatnega. Vastu analiza upošteva tudi ta vidik.

 


Če je prostor narejen po Vastuju, se energijsko uravnoveša.

 


Za več informacij kliknite.